...

Açık Bilim ve Açık Erişim Komisyonu

Üniversitemiz Açık Bilim ve Açık Erişim Çalışmaları
25/05/2022

Dünyada birçok üniversitenin tercih ettiği, açık kaynak kodlu kurumsal arşiv sistemi olan ve Ülkemiz tarafından da ulusal arşiv yazılımı olarak seçilen DSpace kurumsal arşiv sistemi; 2016 yılından itibaren Üniversitemiz Akademik Arşiv Sistemi olarak kurulumu tamamlanmış, gerekli özelleştirmeler yapılarak ulusal ve uluslararası harmanlama sistemlerine uyumlu olarak faaliyete geçmiştir. DSpace; bünyesinde üretilen kitap, makale, tez, bildiri, rapor gibi tüm akademik kaynakları uluslar arası standartlarda dijital ortamda depolar ve etkisini artırmak için telif haklarına uygun olarak Açık Erişime sunar. Bununla birlikte Üniversitemiz Açık Erişim Sistemi uluslararası açık arşiv sistemlerine entegrasyonu sağlanmış olup, diğer OAI (Open Archive Initiative) uyumlu sistemlerle birlikte taranabilmesi ile Üniversitemizin uluslararası akademik çevrelerce tanınırlığına katkı da bulunur.

Ayrıca çalışmalarınızı DSpace’e giriş yaparak gerek ulusal Harman Türkiye Akademik Arşivi vb. harmanlama sistemlerinde gerek ise uluslararası Google Scholar (Akademik kaynakların harmanlandığı Google servisi), ROAR (Kurumsal arşivlerin içeriğini uluslararası harmanlayan ve içerisinde toplu tarama yapılmasını sağlayan sistem), BASE (Kurumsal arşivlerin içeriğini uluslar arası harmanlayan ve içerisinde toplu tarama yapılmasını sağlayan sistem), OPENAIRE (Avrupa’daki açık erişim sistemlerini destekler ve harmanladığı kurumsal arşivleri bir arayüzden erişime sunar) sistemlerde yayınlanması sağlanarak sizin ve çalışmanızın görünürlüğünü artır.

Bu sebeplerden dolayı yapmış olduğunuz çalışmalarınızı acikerisim.nevsehir.edu.tr adresinde hizmet veren Üniversitemiz Akademik Arşiv Sistemi (DSpace)’ne gerekli bilgilerin doldurulması, hatalar varsa düzeltilmesi gerekmektedir. Akademik Arşiv Sistemimiz (DSpace) hakkında bilgi almak ve olası soru/sorunlarınız için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığımız ile irtibata geçiniz.